Använd inte bomullspinnar mot öronvax

Använd inte bomullspinnar mot öronvax

Audisol Rengöringspray för öronen mot öronvax

Nedan kan du läsa om varför man inte ska använd bomullspinnar mot öronvax. Tips, råd och fakta.

Varför bomullspinnar inte ska användas mot öronvax

I denna artikel går vi igenom varför bomullspinnar avrekommenderas för användning i öron, mot vaxproppar och för öronhygien. Du får läsa om vad öronvax är, rekommendationer från exempelvis 1177 samt varför Audisol är ett bra alternativ för att förebygga och lösa upp vaxproppar.

Varför har man öronvax?

Öronvax är i sig helt naturligt och spelar en viktig roll i att skydda örat mot smuts, damm och bakterier. Det bildas av körtlar i hörselgången och transporteras normalt långsamt ut ur örat där det torkar och faller bort av sig själv. Men ibland fungerar inte denna självrensande process som den ska, vilket kan leda till att vaxet stannar kvar och samlas på hög – något som kan bilda en så kallad vaxpropp.

Du kan ofta få bort vaxproppen själv med exempelvis Audisol Öronspray, men ibland behövs behandling.

Vanliga missförstånd om öronvax

Många tror att öronvax är smuts som måste tas bort, vilket inte stämmer. Öronvax har en viktig funktion: det skyddar örat mot bakterier, damm och fukt. Kroppen har ett naturligt självrengöringssystem där vaxet långsamt rör sig ut ur hörselgången. Om man använder bomullspinnar kan detta system störas – och man ökar risken för besvär.

Vad är en vaxpropp och varför uppstår den?

En vaxpropp i örat är ett vanligt besvär som orsakas av att öronvax samlas och packas ihop i hörselgången.

Orsaken till att vaxproppar uppstår varierar från person till person. Vissa människor producerar mer öronvax än andra, vilket ökar risken för att det ska samlas i hörselgången. Andra faktorer som kan bidra till vaxproppar är användning av hörselhjälpmedel, hörapparater eller öronproppar, eftersom dessa kan hindra det naturliga flödet utåt. Även äldre personer tenderar att drabbas oftare, då vaxet blir torrare och inte rör sig lika lätt. Symtomen kan uppkomma plötsligt, särskilt efter bad eller dusch, när vatten kommer in i örat och får vaxet att svälla. Vanliga symtom inkluderar nedsatt hörsel, lockkänsla, klåda, sus eller ringningar i örat och ibland yrsel eller smärta.

Undvik bomullspinnar – de kan förvärra

Många tror att de kan rengöra öronen effektivt med bomullspinnar, men i själva verket är detta en av de vanligaste orsakerna till att vaxproppar bildas. När man petar in något i hörselgången – vare sig det är en tops, ett finger eller något annat – pressar man ofta vaxet ännu längre in. Det gör att det packas tätare mot trumhinnan, vilket inte bara kan leda till försämrad hörsel utan också ökar risken för inflammationer och skador i hörselgången. Det är därför starkt avrått av läkare och hörselspecialister att använda bomullspinnar i öronen.

Använd inte bomullspinnar mot öronvax

Det som rekommenderas bland annat på 1177 och av apotekspersonal är att man låter öronen sköta rengöringen själva eller använder en öronspray som är särskilt framtagen för att mjuka upp och lösa upp öronvax på ett skonsamt sätt.

Audisol Öronspray är ett exempel på en säker och effektiv lösning för att behandla vaxproppar hemma. Den hjälper till att lösa upp vaxproppar utan att irritera hörselgången och är ett bättre alternativ än att peta eller spola med egna metoder.

Om man ofta får vaxproppar kan det även vara en god idé att förebygga med Audisol Rengöringsspray, som bidrar till att hålla öronen rena på ett naturligt sätt.

Läs mer på 1177 om rekommendationer gällande vaxproppar. Köp Audisol här.

När bör man söka vård för en vaxpropp?

De flesta vaxproppar är ofarliga och kan behandlas hemma med öronspray. Men om besvären inte går över, eller om du får återkommande problem, kan det vara dags att kontakta vården. Det gäller särskilt om du har kraftigt nedsatt hörsel, öronsmärta, yrsel eller om du misstänker att det finns en infektion – till exempel om det rinner vätska ur örat eller om det är rött och svullet. I sådana fall kan en läkare behöva suga ut eller spola bort vaxproppen under kontrollerade former.

Det är också viktigt att vara extra försiktig om du tidigare haft en skada på trumhinnan eller örat opererat – då ska du aldrig försöka behandla örat själv utan att först prata med en läkare. Hos vårdcentralen kan man göra en öronundersökning och fastställa om det verkligen rör sig om en vaxpropp eller något annat, som till exempel en infektion eller inflammation.

Att ta hand om sina öron på rätt sätt minskar risken för både vaxproppar och andra öronrelaterade problem. Enkla vanor, som att undvika bomullspinnar, använda öronspray i förebyggande syfte och vara uppmärksam på symtom, gör stor skillnad för öronhälsan.

Cookie Consent with Real Cookie Banner